Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης παραχώρησε σήμερα ο Βουλευτής κ. Νίκος Σηφουνάκης, κατά την οποία ανέλυσε την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, τις θέσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τις Ευρωεκλογές και έκανε αναφορά στα τοπικά θέματα και μεταξύ άλλων σημείωσε:
Η κυβέρνηση Καραμανλή ξεπέρασε κάθε όριο με την εσπευσμένη και προκλητική απόφαση για λήξη των εργασιών της Βουλής. Προκλητική απόφαση, γιατί ουσιαστικά παραγράφονται όλες οι τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών την περίοδο 2004-2007.
Η κυβέρνηση που έχει κάνει σύστημα την αποχώρηση από τη Βουλή και μάλιστα τρείς φορές για να προστατεύσει  ελεγχόμενους Υπουργούς  όπως οι κ.κ. Ρουσόπουλος, Βουλγαράκης, Κοντός, Δούκας, Αλογοσκούφης, Παυλίδης κ.α., τώρα ομολογεί ότι μπροστά στην συγκάλυψη δεν έχει κανένα φραγμό. Απέναντι στο «Όλα στο φως»  που ζήτησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., στην απόδοση ευθυνών όπου αυτές υπάρχουν και την απαλλαγή όσων έχουν κατηγορηθεί άδικα, επιλέγουν το σκοτάδι της αδιαφάνειας και της συγκάλυψης.
Πέρα από τα σκάνδαλα, η χώρα στα Ευρωπαϊκά και διεθνή δρώμενα δεν έχει θέση, δεν συμμετέχει, δεν διεκδικεί για την υπέρβαση της κρίσης. Η οικονομική κρίση στο εσωτερικό διευρύνεται, οι δαπάνες έχουν ξεφύγει, οι σπατάλες διογκώνονται, τα βάρη  των φορολογούμενων πολιτών αυξάνονται.  Οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες  σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ο.Ο.Σ.Α. έχουν το υψηλότερο φορολογικό βάρος μετά την Ουγγαρία. Αντί η φορολογική πολιτική να αποτελεί βασικό εργαλείο αναδιανομής προς όφελος των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων, ευνοεί τα λεγόμενα GOLDEN BOYS (ή blue boys, όπως πολύ εύστοχα έχει λεχθεί) των διορισμένων στελεχών  στις ΔΕΚΟ, όπου  αμείβονται με υπέρογκα ποσά.
Στον Ο.Σ.Ε., πριν λίγες μέρες ο υπουργός Μεταφορών γνωστοποίησε το πρωτοφανές για τα ελληνικά και διεθνή δεδομένα, πρόγραμμα «μισθωτής εφεδρείας» το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο από υποχρεωτικές μαζικές απολύσεις εργαζομένων οι οποίοι εργάζονται πάνω από τριάντα χρόνια, με αβέβαιο το εργασιακό και ασφαλιστικό τους μέλλον, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για προσλήψεις «γαλάζιων παιδιών».
Επισήμως από το 2007 έπρεπε να έχει ξεκινήσει το ΕΣΠΑ, έχουν περάσει 2 χρόνια και δεν έχει απορροφηθεί ούτε ένα ευρώ. Ύστερα από τρία διαδοχικά πακέτα στήριξης της Ε.Ε. που υλοποίησε η χώρα μας, δυστυχώς την ώρα της κρίσης, όπου οι δημόσιες επενδύσεις μπορούν να συμβάλουν στην αναχαίτιση της οικονομικής δυσπραγίας, εμείς περί άλλων τυρβάζουμε.
Στο μόνο τομέα που επιδεικνύει η Νέα Δημοκρατία «σωστό βηματισμό και προσήλωση» είναι στην εκποίηση της Δημόσιας Περιουσίας όπως,  Ο.Τ.Ε., Λιμάνια, Ολυμπιακή, και έπονται και άλλες Δημόσιες επιχειρήσεις. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών τα βιώσαμε ήδη, όπως για παράδειγμα με την απόφαση του νέου ιδιοκτήτη του ΟΤΕ, της Deutsche Telecom που εκποίησε την  θυγατρική  κερδοφόρα εταιρεία  της Cosmote στα Σκόπια, που σφράγισε τα  εμπορικά  καταστήματα  στο Νομό μας και σ’ όλη την Ελλάδα , κατ’ απαίτηση των Γερμανών.
Αυτή η ζοφερή κατάσταση είναι παραπάνω από αντιληπτή στην καθημερινότητα του Έλληνα αλλά και του Λημνιού πολίτη, του νέου, του μισθωτού, του συνταξιούχου, του αγρότη, του έμπορου, του ελεύθερου επαγγελματία.
Κυρίως όμως είναι αντιληπτή η προκλητική αδιαφορία που επιδεικνύουν για τους κατοίκους του ακριτικού μας νησιού. Αδιαφορία που στο ζήτημα της ακτοπλοΐας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Εκεί οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι ακόμα μεγαλύτερες, αφού για τη νησιωτική Ελλάδα η ακτοπλοΐα που είναι άμεσα συνδεδεμένη όχι μόνο με την τουριστική ανάπτυξη, αλλά με την ίδια την καθημερινότητα τους, έχει αφεθεί στο έλεος κουμπάρων, φίλων και άλλων ημετέρων.
Οι πολίτες της Λήμνου γνωρίζουν ποια ήταν η παροχή ακτοπλοϊκών υπηρεσιών μέχρι το Μάρτιο του 2004 και τι επακολούθησε έκτοτε.
Η ανερμάτιστη πολιτική της κυβέρνησης, με πολιτικές που στην ουσία ευνοούσαν ημετέρους ακτοπλόους, οδήγησε στην απαράδεκτη κατάσταση της απομόνωσης που βρίσκεται σήμερα η Λήμνος, αλλά και άλλα νησιά του Αιγαίου.
Η ακύρωση του προγράμματος ναυπήγησης νέων σκαφών, που βρισκόταν σε εξέλιξη, με ευθύνη της κυβέρνησης με Υπουργό τον κ. Παυλίδη, ήταν αποτέλεσμα της θέλησης εξυπηρέτησης συγκεκριμένου ακτοπλόου προκειμένου να εισπράττει τις παχυλές επιδοτήσεις και να προσφέρει χείριστη παροχή υπηρεσιών με τα τριτοκοσμικά σκάφη του. Δυστυχώς εκείνο το συμφωνημένο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόγραμμα έληξε και μαζί με αυτό και η προοπτική για ένα καλύτερο αύριο στην ανάπτυξη των νησιών.
Τα τελευταία πέντε και πλέον χρόνια καταθέτω τις προτάσεις μου και τους προβληματισμούς μου στους εκάστοτε Υπουργούς για το ζήτημα της ακτοπλοΐας, δεν τους συγκινεί όμως τίποτα, όπως δεν τους συγκινούν ούτε οι αντιδράσεις των κατοίκων. Απέναντι σε κάθε διαμαρτυρία πολιτών, αντιπαραθέτουν  επικοινωνιακού χαρακτήρα ανακοινώσεις.
Η ίδια αδιαφορία και εγκατάλειψη  υπάρχει και για τον αγροτικό κόσμο. Οι κτηνοτρόφοι εξαιτίας της ελεύθερης πτώσης της τιμής του γάλακτος, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών των ζωοτροφών πάνω - από 50%,- βλέπουν το εισόδημα τους να δέχεται σοβαρό πλήγμα. Την ίδια ώρα αντί το κράτος να «σκύψει» στα προβλήματα τους, ολιγωρεί ή στην καλύτερη των περιπτώσεων αντιμετωπίζει τους αγρότες με δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δεν διαθέτει μέχρι αυτήν την ώρα τις απαραίτητες πιστώσεις για να λειτουργήσει από το Ακαδημαϊκό έτος 2009-2010, καμιά υποδομή δεν είναι έτοιμη για να μην πω δεν ξεκίνησε. Ελπίζω τουλάχιστον το Σεπτέμβριο να λειτουργήσει, παρά τις ελλείψεις.
Και στον πολιτισμό καμία πρωτοβουλία, κανένα έργο, απλώς εγκαινίασαν το 2005 έργα που ολοκληρώσαμε, όπως το αναστηλωμένο θέατρο Ηφαιστείας  και στην συνέχεια το εγκατέλειψαν. Δεν αξιώθηκαν ούτε ένα δρόμο, Κοντοπούλι – Ηφαιστεία να στρώσουν με λίγη άσφαλτο, με αποτέλεσμα να ματαιώνεται η όποια μετάβαση επισκεπτών.

Τέλος, θέλω να τονίσω, ότι και εν όψει Ευρωεκλογών, αντιλαμβάνεται ο καθένας πως το δίλλημα ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή Ν.Δ. είναι περισσότερο ισχυρό από ποτέ.
Οι Ευρωεκλογές που έρχονται θα είναι ένα δημοψήφισμα, που θα στείλει στην κυβέρνηση, που είναι γαντζωμένη στην εξουσία, το μήνυμα ότι οι Έλληνες καταδικάζουν τις πολιτικές της, ότι θέλουν μια άλλη πορεία.
Εμείς οι Έλληνες Σοσιαλιστές, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, έχουμε προτάσεις για μια διαφορετική Ευρώπη.
Οι Ευρωπαϊκές εκλογές της 7ης Ιουνίου  όπως αναφέρει το Μανιφέστο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, δίνουν την δυνατότητα  επιλογής μεταξύ του οράματος μας για μια προοδευτική Ευρώπη στο πλαίσιο της οποίας με ενεργό τρόπο θα αγωνιστούμε για ένα καλύτερο μέλλον για τους Ευρωπαίους πολίτες: προστατεύοντας την απασχόληση και το βιοτικό επίπεδο ενάντια στην ύφεση, αντιμετωπίζοντας τη κλιματική αλλαγή, προωθώντας την κοινωνική δικαιοσύνη και την ασφάλεια στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Αντί μιας συντηρητικής, οπισθοδρομικής Ευρώπης στο πλαίσιο της οποίας το μέλλον των πολιτών και των λαών αφήνεται στα χέρια της αγοράς και δυνάμεων πέραν κάθε δημοκρατικού ελέγχου.»